Серед пошкоджених 16 січня столітніх будівель у середмісті Харкова п’ять пам’яток архітектури (фото)

Фото: Харків Times

Весь квартал, куди ввечері 16 січня влучили російські С-300 з бєлгорода, є історичною забудовою. Серед пошкоджених будинків є п’ять таких, що мають статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Але й більшість тих, що такого статусу не мають, віком сягають ста років.

Про це Харків Times дізнався з коментаря для Суспільного харківського архітектора, представника ініціативи “НЕМОlab” Віктора Дворнікова.

«Весь квартал є історичною забудовою: збережена форма вулиць, висотність, все є свідченням історії. Це — найбільша цінність», – стверджує Дворніков.

Постраждалі пам’ятки архітектури, за його словами розташовані не поруч, але поблизу будинку на вулиці Благовіщенській, 10, куди власне й поцілила російська ракета. Дві пошкоджені пам’ятки розташовані на вулиці Полтавський Шлях, ще дві — на вулиці Різдвяній й одна пам’ятка — на вулиці Коцарській.

За словами Дворнікова, великих руйнацій зазнала одна з цих будівель – за адресою Полтавський Шлях, 22, де пошкоджені приміщення. В решти здебільшого розбиті вікна та дахи. Але у кількох будівель (Благовіщенська, 10 та Благовіщенська, 5) відійшли та були деформовані стіни, постраждали несучі конструкції, зведені «за технологіями XIX століття».

«У будівель змішані функції. Переважно, це житлові будинки. В одній з будівель, які пошкоджені на Благовіщенській, збереглися автентичні конструкції, елементи декору — це висока цінність. Водночас є пошкодження конструкцій, у тому числі несучих. Будівля приватної лікарні, яка зруйнована внаслідок удару РФ — це теж історична забудова, конструктивізм», – зазначив архітектор.

Усього, за останніми відомостями Харківської міськради, у цьому районі середмістя від російських ракет постраждали 30 будівель, з них 23 – житлові. Вибиті 687 вікон, 400 з яких фахівці «Харківського ремонтно-будівельного підприємства», «Харківспецбуду» та «Харківжитлобуду» вже встигли закрити.

Як повідомляв Харків Times, за словами мера міста Ігоря Терехова, під час російської ракетної атаки на Харків ввечері 16 січня у Холодногірському районі міста були пошкоджені 23 житлові будинки та шість об’єктів цивільної інфраструктури, включно із кафе, медичним та навчальним закладом.